Husbilar är inte välkomna på Turismens dag

Turismens dag genomförs runt om i Världen, (utom på Borgholm). Så här beskriver FN:s världsturistorganisation UNWTO Turismens dag:

FN:s världsturistorganisation UNWTO har firat Turismens dag sedan 1980, alltid den 27 september. Syftet med dagen är att uppmärksamma turismens roll i världen, att visa hur den påverkar sociala, kulturella, politiska och ekonomiska värden.

I Borgholms kommun på Öland rasar nu en strid mellan campingägarna och husbilsturister. Ölandsbladet har publicerat ett antal artiklar under den senaste tiden och det är en skrämmande syn som växer fram i kommentarflödena. Tydligen har kommunpolitikerna och campingägarna totalt missat vilken betydelse Husbilsturismen har för det lokala näringslivet.I Sverige finns ca 54 000 husbilar registrerade och försäljningen ökar successivt.

I Europa rullar ca 1,3 miljoner husbilar och dom utländska husbilsturisterna som besöker Sverige har en helt annan bild av dygnspriset och service dom behöver på husbilsplatsen. Ute i Europa ligger dygnshyran runt 5 €, sedan tillkommer el och andra tillvalstjänster.

Dom prismodeller som idag finns i Sverige är inte anpassade efter hur bilden ser ut i Europa, och här har tydligen branschorganisationen SCR (Sveriges Camping- & stugföretagares Riksorganisation) gjort en dålig förstudie och analys.

Länkar till artiklar i Ölandsbladet:
Husbilsfolket: ”Nu skiter vi i Borgholm”, 26 sep 2011
Stängt för husbilar under Skördefesten, 23 sep 2011
Värna om husbilsturisterna, 28 juli 2011
Fortsatt kritik mot ställplatser, 20 juli 2011